Dobrý den Radku, nemohu vám vysvětlit komplexně položený dotaz.
Nejsem v oboru nemovitostí zběhlý, zajímal jsem se o vliv na svůj dům a pár sousedů. Vyzývám v textu proto každého ať si ověří svůj stav a vliv.
Ani jedna realitka třeba nevěděla o styrenové zátěži. Zájem realitky je prodat pro provizi, udělají cokoliv pro prodej za adekvátní odměnu. Zamlčení není lhaní. A když je kupec...
Mimo katastr je věc jiná než mít ji v katastru, alespoň z posouzení vlivu na můj dům, ač jak píši, jsem mimo dění a přímý vliv. Dům neprodávám, proto mě zajímal pohled realitky jako komerčně zainteresovaného - podílí se pouze na přeprodeji a nenese zodpovědnost.
To však neplatí pro banku. Ta poskytuje úvěr a sleduje dlouhodobé dění, já ho sleduji a věřím, že banka také, protože si hlídá své investice. Zde už to není, když je kupec ochotný platit…
K mému domu vede pouze nezpevněná cesta, asfaltka by bodla a cenu ovlivnila. ALE probůh, žiju na vsi a nedovedu si představit, že bych tlačil na obec, aby cestu vystavěla nově a tlačila na skládku, aby na cestu bylo. Nehledě na to, že tudy pravidelně teče potok. Stejně tak zamlčování… Resort a oblast Na jezerech; Zámecké údolí a povodně...sám jsem si rozbil úsměv na nedostatku informací u nás. Myslím, že pamětníci by udali příkladů více, situací nad nimiž kroutí hlavou.
Poslední věta - my si otevřeme skládku minimálně pro středočeský kraj (a Prahu) a získáme peníze na likvidaci stávajících skládek. Soudnost mě fackuje, i když to jen čtu.
Vyrážet klín klínem není dlouhodobá úvaha. Co budeme dělat za pár let, až nás Evropa postaví před zodpovědnost? Jaký klín získáme v rozpočtu?
Jak donutíme zodpovědné majitele ke konání, když se nám to prozatím nedaří ani se styrenem, který je přímým ohrožením a původce taky známe?
Stát se staví zdrženlivě a po fiasku s Kalouskovo ekotendrem není jisté, zda pomůže, ani teď ani později. Naše děti možná budou recyklovat hromady ručně.
Je nutná ostražitost a raději počítejte, že jsme v tom sami nebudete se pak divit.
S utrácením je to podobné, dovedu si představit projekty, které by byly přínosné (chodník to určitě není), ale v tuto chvíli jsou peníze polemické a dokud nejsou na účtu, nepočítejte s nimi.
Kraj má samozřejmě zájem na skládkách i na zvýšení skládkovného, vždyť si chce ukrojit pro sebe, ale kdo to zaplatí? A.S.A. ze svého zisku určitě ne! Rozhodně někdo jiný, třeba někdo mimo naši obec, mimo příjmy této skládky. Tak to budou třeba vaši kamarádi a příbuzní, kdo nám budou přispívat do kasy, z mého pohledu to není fér.
Viz téma zvýšení
poplatků za svoz odpadu
a jak se stanovuje jejich výše v závislosti na
jednání obcí s odpadovým hospodářem
.